Ευρωπαϊκή Ένωση (4η ενότητα)

Στόχοι Ευρωπαϊκής Ένωσης:

1)Οικονομική ανάπτυξη και ευημερία όλων των κρατών- μελών.    2) Διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης,συνοχή και ενότητα.    3)Διατήρηση πολιτικής σταθερότητας και ανάδειξη δημοκρατίας.    4)Εδραίωση της ειρήνης στον ευρωπαϊκό χώρο.    5)Συνεργασία μεταξύ των κρατών για αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.

Λόγοι συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών σχολείων:

1)Γνωριμία και επαφή με την ευρωπαϊκή πολυμορφία( γλώσσα, παράδοση,θρησκεία) και προσπάθεια εντοπισμού και ανάδειξης της κοινής πολιτισμικής κληρονομιάς( αγώνες για την ελευθερία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινά ιστορικά βιώματα, κ.α.)     2)Ανταλλαγή απόψεων και γόνιμη επικοινωνία σε διάφορους τομείς, όπως εκπαίδευση, περιβάλλον,αθλητισμός.    3)Συνεργασία και κοινή δράση απέναντι σε προβλήματα που απασχολούν τους νέους όλης της Ευρώπης( ρατσισμός, ναρκωτικά, ανεργία, κ.α.)    4)Εκπαιδευτικές ανταλλαγές και συναντήσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων(π.χ. Comenius).     5) Ανάπτυξη φιλίας.

Ελπίδες από την Ευρωπαϊκή ενοποίηση:

1) Καταπολέμηση κοινωνικών προβλημάτων.    2) Ενίσχυση της οικονομίας των ασθενέστερων χωρών.    3) Από κοινού αντιμετώπιση των διακρατικών προβλημάτων.    4) Ενίσχυση της πίστης σε αρχές όπως ελευθερία, ισοτιμία, δημοκρατία και διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.    5) Συνεργασία σε όλους τους τομείς( επιστήμη, τέχνες, κ.α.).

Φόβοι- κίνδυνοι από την Ευρωπαϊκή ενοποίηση:

1) Απώλεια εθνικής ταυτότητας και παραποίηση της ξεχωριστής μας φυσιογνωμίας, μη τήρηση ηθών και εθίμων.    2) Παραφθορά της γλώσσας(εισροή ξενικών στοιχείων).    3) Παραγκωνισμός των αδύναμων χωρών και συνεταιρισμός των ισχυρών.    4) Ξενομανία.    5) Αδράνεια και μη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, αδιαφορία για την ευρωπαϊκή πορεία.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χατζηδάκη Καλ.

Καθηγήτρια φιλόλογος ,τοποθετήθηκε οργανικά στο 3ο Γυμνάσιο το σχολικό έτος 2011-2012

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Κύλιση στην Αρχή